Veelgestelde vragen

Heb je een brandende vraag? De kans is groot dat jouw vraag hieronder reeds is beantwoord.

Theoriecursus

Wat is jullie slagingspercentage?

Onderzoek op basis van officiële CBR cijfers heeft uitgewezen dat Nutheorie al vier jaar op rij het hoogste slagingspercentage heeft. Stichting BBR heeft onderzoek gedaan naar de cijfers van de open data van het CBR over 2018, 2019, 2020 en 2021. Klik hier voor het volledige artikel. Het slagingspercentage over alle kandidaten van Nutheorie van 2018 t/m 2021 is 83,2%. We steken hiermee met kop en schouders boven het landelijke gemiddelde uit. Bekijk de resultaten van de afzonderlijke jaren en het totaal van de afgelopen vier jaar hieronder.

A bar chart showing the number of smartphones in germany.A bar chart showing the number of people in each country.

Wat kan ik van de theoriecursus verwachten?

Je kan verwachten dat je na de theoriecursus volledig op de hoogte bent van de theorie en vol zelfvertrouwen aan het CBR examen kan beginnen. Onze cursusleiders leren je de theorie op een leuke, eenvoudige en bovenal verantwoorde manier. De ervaring leert dat iedereen die fit op de cursusdag verschijnt, goed oplet en actief meedoet, het examen in één keer haalt.

Waar en hoelaat begint de theoriecursus?

De theoriecursus begint meestal rond 07:15 op een van onze 24 cursuslocaties verspreid over heel Nederland. Deze locaties bevinden zich allemaal in de buurt van het CBR. De exacte cursuslocatie wordt net als de exacte tijd uiterlijk één week van tevoren bekendgemaakt in de informatie mail die je van ons ontvangt.

Is het nodig om voorafgaand aan de theoriecursus zelfstandig te leren?

De ervaring leert dat de theoriecursus voldoende is om in één keer te slagen voor het CBR examen. Desondanks kan het geen kwaad om voorafgaand aan de theoriecursus het online lesmateriaal door te nemen. Hiermee ben je nog beter voorbereid en neemt de kans van slagen alleen maar verder toe. We adviseren onze cursisten daarom om hun voordeel te doen met het online lesmateriaal.

Waar bestaat het online lesmateriaal allemaal uit?

Het online lesmateriaal bestaat uit een overzichtelijk e-book, samenvatting video’s, honderden oefenvragen en examens die vergelijkbaar zijn met die van het CBR. Dit lesmateriaal is een uitstekende aanvulling op de theoriecursus waarmee je jezelf alvast goed kunt voorbereiden. Op het moment dat jouw aanmelding compleet is, krijg je direct toegang tot dit platform en kun je aan de slag.

Zijn er ook andere mogelijkheden dan een eendaagse theoriecursus?

Ja er zijn andere mogelijkheden: onze spoedcursus is beschikbaar in verschillende vormen. De meest gangbare vorm is een ééndaagse cursus met een aansluitend examen, maar daarnaast bieden we ook online cursussen of cursussen op een andere dag dan jouw examenmoment aan. Je bent geheel vrij om te kiezen wat jou het best uitkomt en op welk moment jij examen wil doen, mits dit moment beschikbaar komt bij het CBR.

CBR examen

Hoeveel vragen moet ik goed hebben om bij het CBR examen te slagen?

Het CBR bestaat uit drie onderdelen, namelijk gevaarherkenning, kennis en inzicht. Onderstaand zie je hoeveel vragen je per onderdeel goed moet hebben om te slagen.

 • Gevaarherkenning: 25 vragen waarvan minimaal 13 goed.
 • Kennis: 12 vragen waarvan tenminste 10 goed.
 • Inzicht: 28 vragen waarvan minstens 25 goed.

Regelen jullie ook vervoer van de cursuslocatie naar het CBR examencentrum?

Ja, wij verzorgen waar nodig vervoer naar het CBR examencentrum. De aanwezigheid van het vervoer is namelijk alleen afhankelijk van de cursuslocatie en de afstand tot het examencentrum. Onze cursuslocaties bevinden zich in de meeste gevallen op loopafstand van het CBR maar indien dit niet het geval is gaan we vanzelfsprekend met de taxi of touringcar naar het examencentrum en weer terug.

Kunnen jullie ook een CBR examen voor mij reserveren?

Ja, ons team werkt non-stop om examens te reserveren en daar een cursus aan te verbinden voor nieuwe aanmeldingen. Om dit mogelijk te maken hebben wij een machtiging van jou nodig. Na het machtigen hoef je zelf niets meer te doen. Na jouw aanmelding ontvang je van ons bericht over hoe dit precies in z’n werk gaat. We kunnen alvast verklappen dat dit een stuk makkelijker is dan het klinkt.

Hoelang is mijn CBR theorie-examen geldig?

Het CBR theorie-examen is na slaging 1,5 jaar geldig. Het is verstandig om binnen deze tijd jouw rijbewijs te halen, want anders verloopt het CBR examen en moet je het theorie examen opnieuw afleggen.

Is het mogelijk om mijn CBR examen te verplaatsen?

In theorie is dit mogelijk, maar alleen als het nieuwe examen al beschikbaar is bij het CBR. Door de grote vraag en het krappe aanbod van examens is de kans zeer klein en loop je het risico dat je pas maanden later terecht kan. Dit is het beleid van het CBR en daar kunnen wij helaas niets aan veranderen. Zodra een examen is vastgelegd zijn de kosten hiervan reeds betaald. Indien de nieuwe data die jij wilt niet beschikbaar komen, kan het examen dus niet kosteloos geannuleerd worden.

Kosten & aanmelding

Wat kost een theoriecursus en waarom vragen jullie om een aanbetaling?

Kosten:
Een theoriecursus zonder CBR examen (omdat je deze zelfstandig hebt gereserveerd) kost vanwege een actie nu €99. Indien wij een examen voor jou reserveren komt daar het standaardtarief van een CBR examen van €48 bij. Een theoriecursus inclusief standaard CBR examen kost daarmee in totaal €147. Indien je vanwege omstandigheden een theoriecursus wilt met een verlengd CBR examen, moet je er rekening mee houden dat dit €13 meer kost. Een theoriecursus met een verlengd CBR examen kost daarmee in totaal €160

 • Een theoriecursus zonder CBR examen: €99
 • Een theoriecursus met CBR examen: €147
 • Een theoriecursus met verlengd CBR examen: €160

*Wij hanteren altijd exact dezelfde prijzen als het CBR voor het reserveren van examens.

Aanbetalingen:
We vragen onze cursisten om een aanbetaling omdat zij nadat de aanmelding compleet is toegang krijgen tot ons online lesmateriaal van €29. Verder verrekenen wij de administratiekosten en de reserveringskosten voor jouw plaats op de cursus en eventueel op het examen met de rest van de aanbetaling.

 • De aanbetaling voor een losse theoriecursus is: €58
 • De aanbetaling voor een theoriecursus met een standaard CBR examen is: €77
 • De aanbetaling voor een theoriecursus met een verlengd CBR examen is: €90

Op het moment dat jouw plaats op de theoriecursus en eventueel op het CBR examen definitief vaststaan ontvang je van ons bericht met verdere informatie en een verzoek om de resterende betaling te voldoen. We zien jou daarna snel op de theoriecursus verschijnen.

Hoe kan ik zo snel mogelijk een theoriecursus volgen met een aansluitend CBR examen?

Om zo snel mogelijk een theoriecursus te kunnen volgen met een aansluitend CBR examen is ons advies om bij het aanmelden zoveel mogelijk data en locaties te selecteren. Vanwege de grote vraag en het krappe aanbod van examens vergroot dit de kans dat het CBR op één van deze data een examenplaats beschikbaar heeft en wij daar sneller een passende theoriecursus aan kunnen verbinden.

Er staan wel plaatsen vrij op de website, kan ik altijd examen doen op die data?

De plaatsen die je op de website ziet staan zijn cursusplaatsen waar nog geen examen aan verbonden is. Op het moment dat je graag een cursus wilt volgen en dezelfde dag examen wilt doen raden we je aan om bij jouw aanmelding meerdere data te selecteren.

Ik heb me aangemeld op jullie website voor een bepaalde datum. Is deze direct definitief?

De aangegeven datum is een voorkeursdatum. Op het moment dat wij jou kunnen inplannen op deze datum ontvang je van ons een bericht met alle cursusinformatie en een verzoek om de restbetaling te voldoen. Pas dan staat deze datum vast en is het officieel.

Het kan voorkomen dat dit voorkeursmoment niet beschikbaar is. Dan wachten we in eerste instantie of dit nog beschikbaar komt of plannen we een ander moment voor je in waarop wel examens beschikbaar zijn.

Vandaar dat we je vragen om meerdere data te selecteren, zodat zoveel mogelijk rekening kan worden gehouden met jouw voorkeuren. Desondanks bestaat de kans dat je buiten jouw voorkeursdagen wordt ingepland. Dit is om te voorkomen dat je nog maandenlang moet wachten tot je aan de beurt bent.

Wij zijn voor examens altijd afhankelijk van het CBR. Dit geldt niet alleen voor ons, maar voor alle bedrijven en particulieren in Nederland die een examen willen reserveren.

Veelgestelde vragen over het machtigen

a.  Waarom moet ik jullie machtigen?

Het machtigen is sinds 2021 verplicht om een examen voor jou te kunnen reserveren. Dit is om te voorkomen dat iemand anders jouw gegevens gebruikt, zonder dat jij hiervan op de hoogte bent.

b.  Hoe kan ik jullie machtigen?

 • Log in op www.mijncbr.nl met jouw DigiD.
 • Kies voor de optie: ‘Opleider machtigen’.
 • Kies daarna voor: ‘Machtigen theorie examen’.
 • Kies vervolgens voor de categorie: ‘Auto’.
 • Voer jouw e-mailadres in en kies voor de optie: ‘Theorie-examen personenauto’.
 • Selecteer: ‘zoek CBR-opleidernummer’. Vul hier het opleider nummer in die je in de machtiging mail van ons hebt ontvangen.
 • Klik vervolgens op machtigen en de machtiging is bevestigd.

c.  Wat als ik geen DigiD heb?

Vraag dan zo snel mogelijk je DigiD aan op digid.nl. Kun je geen DigiD aanvragen? Machtig je rijschool dan met het formulier 'Machtiging opleider theorie-examen auto, motor, bromfiets’. Dit formulier is te vinden op CBR.nl

d.  Bij mij staat er geen ‘Auto’ tussen de machtigingen, wat moet ik doen?

Als je de categorie ‘Auto’ niet kan vinden kunnen er 3 mogelijke oorzaken zijn:

 • Je hebt zelf al een examen gereserveerd. Neem even contact met ons op om een cursusdag in te plannen.
 • Je staat ingeschreven bij een ander bedrijf dat een examen voor je heeft gereserveerd of gaat reserveren.
 • De dag dat je de machtiging wilde afgeven, was de dag van jouw theorie-examen. Machtigen kunnen namelijk pas na 24 uur na het afleggen van een theorie examen worden afgegeven.

          - Je hebt zelf al een examen gereserveerd. Neem even contact met ons op om een cursusdag in te plannen.
          - Je staat ingeschreven bij een ander bedrijf dat een examen voor je heeft gereserveerd of gaat reserveren.
          - De dag dat je de machtiging wilde afgeven, was de dag van jouw theorie-examen. Machtigen kunnen namelijk pas na 24 uur na het afleggen van een theorie examen worden afgegeven.

Je kan makkelijk de oorzaak vinden door in te loggen op www.mijncbr.nl en te gaan naar ‘mijn dossier’ en vervolgens naar ‘lopende machtigingen’. Mocht het nog steeds niet lukken om te machtigen kan je altijd even contact met ons opnemen.

e.  Bij mij staat: ‘Opleider kan niet gemachtigd worden’, wat nu?

Als deze foutmelding in het scherm komt is het raadzaam om even contact op te nemen met het CBR via telefoonnummer 088 227 7700. Zij kunnen je dan verder helpen.